Káva ako dar
Keď luxus tak zo všetkým, čo k nemu patrí. Po dobrom obede sa určite na každej oslave stretnete pri šálke kávy. Ale čo tak dopriať si tú najlepšiu?
Číslo jedna medzi kávami
Napríklad Kopi Luwak, ktorá sa stále pestuje úplne bežným spôsobom na plantážach. Jej nenapodobiteľná chuť je oceňovaná všetkými znalcami. Aj napriek tomu, že vedia ako vraj vzniká jej neodolateľná aróma. Meno “Luwak” totiž v Indonézii patrí kunovitému zvieratku, cibetke. Tieto zvieratká sa živia aj plodmi kávovníka. V truse tohto zvieratka zostávajú kôstkovice kávovníka a tak po nich denne pátrajú zberači. Keď ich nájdu, odstránia obal a tradičným spôsobom upražia nepoškodené kávovníkové zrná. Cena tejto kávy za kilogram sa pohybuje okolo tisícky dolárov a tak môže byť právom považovaná za najdrahšiu kávu na svete. Jej chuť je popisovaná ako veľmi korenená, s veľmi príjemnou a ľahkou príchuťou čokolády a karamelu.
Káva na druhej priečke
Medzi ďalšie skvelé kávy isto iste patrí aj Jamaica Blue Mountain, ktorá je už ale pestovaná na plantážach a zbieraná tradičným spôsobom. Je to veľmi ušľachtilý druh, ktorý pochádza z ostrova Jamajka, kde sa pestuje v oblastiach s nadmorskou výškou okolo 2000 metrov. Typické sú pre ňu väčšie, tmavo modrozelené zrná. Káva vyniká jemnou kyslosťou a bohatou orieškovou chuťou. Najlepšie je stredne upražená a je cenená predovšetkým pre sýtu a zároveň delikátnu vôňu.
Tretia najlepšia káva sveta
Do tretice všetkého najlepšieho zmienime kávu Kona, ktorá je pestovaná na havajských plantážach, na vulkanickej pôde svahov sopky Mauna Loa. Sú tu ideálne podmienky pre jej pestovanie – je tu vyvážený pomer zrážok, slnečného žiarenia a pravidelná oblačnosť popoludní, ktorá chráni kávovníky pred prudkým slnkom. Káva má špičkovú kvalitu a je preslávená svojou jedinečnou arómou, má vynikajúcu mäkkú chuť s orieškovou príchuťou a bohatú kyslosť.
K tomu aby ste ich mali aj na svojom sviatočnom stole stačí naozaj málo. Predovšetkým dosť peňazí v peňaženke a nakupovať u overených predajcov. Potom si už len môžete užívať chvíle nad šálkou horúcej kávy a vdychovať jej neodolateľnú arómu.